Reagovanje na neistinite tvrdnje direktora JP Nacionalni parkovi Crne Gore, gospodina Aleksandra Bulatovića

Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) obezbijedio je sredstva za sprovođenje hitnih mjera sanacije Ulcinjske solane s jasnim ciljem poboljšanja ekološkog stanja ovog važnog područja za ptice, Parka prirode, RAMSAR i potencijalnog Natura 2000 područja. Sredstva je osigurala MAVA Fondacija u iznosu od 535 000 EUR.

Zajedno sa kolegama iz Ministarstva ekologije, Agencije za zaštitu životne sredine, Opštine Ulcinj, kao i predstavnicima JP Nacionalni parkovi Crne Gore radili smo na planiranju i realizaciji ovog projekta proteklih 6 mjeseci, veoma transparentno u okviru radne grupe koju je formiralo Ministarstvo ekologije, a gdje je direktor Bulatović svoje predstavnike nominovao lično.

Priznanje da kao rukovodilac nije upoznat sa našim aktivnostima niti planom sanacije Ulcinjske solane, te da je proces netransparentan uprkos činjenici da je sam izabrao delegate ispred preduzeća za učešće u radnoj grupi, dovoljno govore o njegovim menadžerskim sposobnostima i spremnosti da se zaista uključi i doprinese rješavanju ključnih problema.

Da je gospodin Bulatović ikada otvorio projekat sanacije i pročitao ijedno njegovo slovo, a kamoli prisustvovao jučerašnjoj konferenciji bilo bi mu jasno da sanacija ne košta pola miliona kako navodi u svom saopštenju koje obiluje lako dokazivim neistinama.

Stoga se nadamo da će pročitati sledeće što je istovremeno i sastavni dio krivične prijave koju će uskoro primiti nakon što bude dostavljena specijalnom državnom tužiocu. Naime iz pomenute sume, pored same sanacije, obezbjeđena su sredstva za realizaciju drugih aktivnosti koje obuhvataju čak 4 iz Akcionog plana za Poglavlje 27, a to su:

Ulcinjska solana, jul 2022.

U vezi sa navodima da je smisleno odabrati državnu kompaniju da izvodi sanacione radove, apsolutno smo saglasni, samo što zahvaljujući direktoru Bulatoviću, još uvijek nismo došli do faze da biramo izvođača radova. Da bi došli do toga, ON kao upravljač treba da podnesete zahtjev za sanaciju ka Agenciji za zaštitu životne sredine, a ona potom da izda dozvolu. Tek nakon toga zajedničkim dogovorom možemo birati izvođača. Mi sa tim nemamo nikakav problem, već izgleda direktor, jer isti nikada nije tražio niti pismenim niti usmenim putem uvid u bilo kakve finansijske konstrukcije projekta, ma šta to značilo, niti je ikada odbio potpisivanje zahtjeva za sanaciju. Naprotiv, 10. oktobra na zajedničkom sastanku sa ministarkom Novaković-Đurović saglasio se da će isti potpisati u što skorijem roku.

Radi bolje informisanosti javnosti smatramo da je sve tvrdnje potrebno potkrijepiti dokazima, pa ovim putem pozivamo direktora Bulatovića da medijima dostavi bilo koji dopis kojim dokazuje da CZIP osporava uvid u finansije ili odbijamo da angažujemo kompaniju DOO Zaštita prostora. Što se naše organizacije tiče potpuno je nebitno koja firma će vršiti sanaciju. Najvažnija je priroda i blagovremena sanacija Ulcinjske solane za koju je ove godine kasno.

Postavlja se opravdano pitanje, šta je direktor Bulatović  zapravo čekao do sada i zašto  nemamo sanirane bentove kada oni, po procjeni koju daje, koštaju svega 8 hiljada eura, a prihodovao je milion ove godine. Zašto direktor Bulatović dolazi sa ovim procjenama pred kišnu sezonu, kada izvođenje radova nije moguće, pritom opstruirajući sanaciju iniciranu sa naše strane pola godine unaprijed.

Kakav je to direktor Bulatović menadžer, upravljač ali prije svega čovjek, kada nije problematičnu situaciju na solani iskomunicirao sa ministarstvom na vrijeme, već stiče naknadnu pamet i dobija iznenadno nadahnuće za radom tek kada se pojavio projekat sanacije CZIP-a?

Gdje je bio direktor Bulatović, da na vrijeme upozori da je pumpa Đerane na izdisaju i da joj je potreban hitan remont u iznosu od 50 hiljada eura. Smatra li da i to može mađioničarskim trikom srediti za „5 eura“ kada pružimo ruku partnerstva?

Gdje je bio direktor Bulatović kada mu je CZIP blagovremeno nudio pomoć za servis pumpne stanice 16 koju je dozvolio tek nakon što je jedna od njih prestala da radi?  

Gdje je bio direktor Bulatović kada je ljetos na solani osvanula pustinja Atakama, propala sezona gniježđenja baš kao i ona sa pelikanima na Skadarskom jezeru, jer nije omogućio adekvatno upravljanje vodama?

Žao nam je što zbog svega gore navedenog trpi priroda. U nama i sada imate partnere, ne samo vi već i svi budući direktori i upravljači jer ste prolazni na tim funkcijama, a a priroda je vječna.

Centar za zaštitu i proučavanje ptica