Na izložbi fotografija prikazano bogatstvo biodiverziteta Crne Gore

Izložba fotografija „BioVal – na valovima prirode“, na kojoj su predstavljena značajna staništa karakteristična za centralni, južni i sjeverni region Crne Gore, kao i biljne i životinjske vrste koje ih naseljavaju, doprinijeće povećanju znanja građana o vrijednostima biodiverziteta, saopšteno je na otvaranju događaja.

Izložbu, je organizovao Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) u okviru projekta BioVal – vrijednosti biodiverziteta u Dvorcu Petrovića.

Predstavnica CZIP-a, Nevena Petković, kazala je da su u proteklih 20 mjeseci u okviru projekta BioVal mnogo radili na edukaciji, pogotovo najmlađih.

„Proslavljali smo važne ekološke datume poput Dana planete Zemlje, ptica selica, Dana roda, kroz radionice u školama i vrtićima, online, ali i na terenu. Koristili smo svaku priliku koja nam se ukazala, pa smo tako tokom trajanja projekta održali na desetine radionica i edukovali na stotine djece i mladih“, navela je Petković.

CZIP je, kako je dodala, pripremio i tri edukativne brošure koje na prijemčiv, jednostavan način upoznaju čitaoce o vrijednostima biodiverziteta, značajnim staništima i biljnim i životinjskim vrstama u Crnoj Gori.

„Organizovali smo sada već tradicionalno prstenovanje ptica na Marezi, našoj edukativnoj stanici tokom septembra i oktobra prošle godine. Za 17 dana prstenovanja, u kojem je učestvovalo više od 500 učesnika, prstenovane su 1.674 jedinke – rekord! Cijeli taj oktobar smo posvetili pticama selicama i zajedno sa EU info centrom organizovali izlete za osnovce, a uz to organizovali online kviz o biodiverzitetu i tom prilikom poklonili četiri Minox dvogleda za amatere“, kazala je Petković.

Podsjetila je da su kroz Ćukovanje zajedno sa građanima brojali sovu ćuk na teritoriji Podgorice, kao i organizovali Bubo night na Rumiji i primorju, sa ciljem da podstaknu učešće u građanskoj nauci.

„Pored aktivnosti na terenu, za potrebe građanske nauke razvili smo i aplikaciju BioVal – Urbana priroda, koju svako ko želi da doprinese, a ne bavi se nužno naukom, može da besplatno preuzme i zabiljeleži vrste gradskih, urbanih sredina – ptice, biljke, invazivne vrste, sisare, vodozemce, gmizavce, a u isto vrijeme da se edukuje o najtipičnijim predstavnicima gradova iz svake od pomenutih biodiverzitetskih grupa“, rekla je Petković.

Prema njenim riječima, CZIP je kroz tri CTA (poziv na akciju) pozvao škole, institucije, kompanije, NVO i stanovništvo da pokažu na koji način recikliraju, a najvrijednije i najkreativnije nagradio.

„Odaziv je za sva tri poziva bio više nego odličan, učestvovale su 52 škole, a najbolje dobile autohtone sadnice za svoja dvorišta, dok su kompanije, institucije i NVO za svoje eko prakse koje sprovode dobile 24 reciklažne kante za plastiku i papir, a  najkreativniji posmatranje ptica na solani“, navela je Petković.

Istakla je da su u okviru trećeg CTA sproveli i akciju čišćenja Ćemovskog polja zajedno sa građanima, u kojoj su sakupili više od 200 kilograma plastike, a one sa 4 najteže kese nagradili dječjim biciklima.

„Sproveli smo i online kampanju na društvenim mrežama tokom ovog mjeseca, gdje smo kroz simpatični vizuelni materijal prikazali zanimljivosti iz svijeta prirode i njenih stanovnika. Poslednjih nekoliko mjeseci smo radili na izradi tri filma o bogatstvu prirode sjeverne, centralne i južne regije Crne Gore, a neke od tih područja smo i posjetili tokom kampa u Pivi i škole u prirodi na Prokletijama“, kazala je Petković.

Izložba, koju zainteresovani mogu pogledati do 08. novembra svakog radnog dana od 8 do 20 sati i subotom od 10 do 14 sati u Dvorcu Petrovića, u prostorijama Fondacije Petrović Njegoš, je poslednja aktivnost u okviru projekta BioVal – vrijednosti biodiverziteta, koji CZIP realizuje uz finansijsku podršku Evropske unije, Vlade Crne Gore i Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija.


Izložba nastavlja da leti Crnom Gorom! Naredna izložba biće otvorena 23. novembra 2022. godine u 18 časova u galeriji Centra za kulturu u Bijelom Polju.

Pretraga