Hu Hu projekat: Novinari tragali za sovama

Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) je u saradnji sa Regionalnom turističkom organizacijom Sandžaka iz Novog Pazara i ostalim projektnim partnerima u okviru Hu Hu projekta: tragovima sova i drugih divljih vrsta, organizovao putovanje za novinare. U periodu od 1. do 4. novembra 2022. godine novinari iz Crne Gore i Srbije su posjetili projektno prekogranično područje koje obuhvata 8 opština iz Crne Gore i Srbije: Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Petnjicu, Rožaje, Tutin, Sjenicu i Prijepolje.

Program ovog četvorodnevnog događaja pratio je turističke itinerere zasnovane na prirodnom nasljeđu – divljim biljnim i životinjskim vrstama, koji su razvijeni tokom projekta. Osim obilaska prirodnih atrakcija, učesnici su se upoznali sa turističkom ponudom seoskih domaćinstava i kulturnim nasljeđem, kao integralnim dijelom ovog novog turističkog proizvoda.

Cilj događaja je bio promocija turizma zasnovanog na biodiverzitetu kako bi se široj javnosti predstavio turistički potencijali ovog prekograničnog područja, i tako doprinelo njegovoj povećanoj vidljivosti na turističkom tržištu. Doprinoseći da flora i fauna budu razlog zbog kojeg gosti posjećuju ovo područje, uz gastronomsku ponudu i kulturno nasljeđe, ova promotivna aktivnost treba da istakne autentičnost turističke ponude destinacije i učini je prepoznatljivijom. Takođe, kontaktima i saradnjom između aktera obuhvaćenih projektom stvara se prostor za promociju i razvoj pomenutih 8 opština.

Hu Hu projekat: tragovima sova i drugih divljih vrsta realizuje se uz finansijsku podršku Evropske unije, u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora 2014-2020, i uz kofinansiranje Ministarstva javne uprave Crne Gore. Projekat u Crnoj Gori implementiraju Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) iz Podgorice i NVO Sjeverna zemlja iz Berana, a u Srbiji, Regionalna turistička organizacija Sandžaka iz Novog Pazara i Udruženje građana „Jadovnik“ iz Prijepolja. Projekat ima za cilj podsticanje razvoja turizma zasnovanog na prirodnom nasljeđu – divljim biljnim i životinjskim vrstama u prekograničnoj oblasti između Srbije i Crne Gore.