Eko-turistička ponuda Skadarskog jezera unaprijeđenasredstvima Evropske unije

Centar za zaštitu i proučavanje ptica i Javno preduzeće za Nacionalne parkove Crne Gore, u prethodne dvije godine radili su na implementaciji međunarodnog projekta „Pannonia-Adria Connection – PA.CON“, podržanog sredstvima iz IPA programa Evropske unije. Unaprijeđenje eko-turističkih potencijala područja bogatih ptičjim vrstama, kakav je između otalih i Nacionalni park „Skadarsko jezero“, našla su se u fokusu projekta.

Akcenat u okviru projekta stavljen je na zaštitu prirode i razvoj održivog turizma na ovom području. Tako je kroz ovaj projekat postavljen još jedan splav za gniježđenje pelikana u Posebnom rezervatu Pančeva oka. Kako bi posjetioci mogli uživati u posmatranju pelikana i drugih ptica izgrađena je jedna nova i rekonstruisana jedna stara osmatračnica, na lokacijama Stanaj i Raduš. Kako se Skadarsko jezero, zbog svoje veličine, ne da sagledati golim okom, u adaptiranim centrima za posjetioce u Virpazaru i na Vranjini, posjetioce željne istraživanja ptica čekaju dvogledi.

Virpazar je glavna polazna tačka najvećem broju turista koji odluče odmor provesti na Skadarskom jezeru. Dobro je znati da će turistma koji uživaju u aktivnom odmoru biti na raspolaganju obilježena biciklistička staza od Virpazara do Ckla. Nakon rekonstrukcije starog pružnog nasipa, koja je pri kraju, Virpazar će dobiti i uređenu pješačku stazu. Do kraja projekta planirana je nabavka električnih bicikala i pratećih solarnih stanica za punjenje, postavljanje turističkih mapa na četiri lokacije i ukupno sedam solarnih klupa na više lokacija na području Nacionalnog parka.

Posjetioci i istraživači koji budu željeli da upoznaju Skadarsko jezero sa vode moći će da se ukrcaju na jedinstven brod Centara za zaštitu i proučavanje ptica. Brod, koji je nabavljen u okviru projekta, pokreće električni motor na solarnu energiju i njegovo kretanje je gotovo nečujno, bez vibracija, i bez ispuštanja štetnih gasova u okolinu. Na ovaj način će se obezbijediti da brod ne uznemirava živi svijet Skadarskog jezera. Brod je predviđen za prevoz 10 putnika, dok je jedno mjesto posebno prilagođeno za osobe sa invaliditetom.

Za potrebe unaprijeđenja turističke infrastrukture Skadarskog jezera kroz projekat „Pannonia-Adria Connection – PA.CON“, biće investirano oko 280.000 eura.


Projekta „Pannonia-Adria Connection – PA.CON“, koji je podržala Evropska unija u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Vodeći partner na PA.CON projektu je Opština Nijemci iz Hrvatske, partneri iz Bosne i Hercegovine – Grad Tuzla i Udruženje za razvoj NERDA iz Tuzle, dok u Crnoj Gori projekat sprovode Centar za zaštitu i proučavanje ptica i JP Nacionalni parkovi Crne Gore. Ukupna vrijednost projekta za sve tri zemlje je 1,8 miliona eura.

Pretraga