Gdje su mladi orlovi krstaši?

Tokom ove godine u Srbiji su prstenovana tri mlada orla krstaša (Aquila heliaca), a čak dvije jedinke su označene satelitskim odašiljačem. Zajedno sa studentima iz Srbije, Crne Gore i Albanije smo učestvovali na kampu tokom kog su ove jedinke i označene.

Jedan od njih – Radenko se od samog izlijeganja suočio sa opasnostima kada je veliko nevrijeme srušilo gnijezdo, ali je zahvaljujući brzoj reakciji kolega iz Srbije spašen. Nezgoda koja ga je zadesila znatno je uticala na njegovo sadašnje ponašanje, dok je druga označena jedinka po imenu Ivanka znatno odvažnija. Kuda se oni kreću i šta smo zanimljivo otkrili zahvaljujući postavljenim transmiterima pročitatje OVDJE.

Tokom kampa smo prstenovali i mladunce obične i sive vjetruške koji su se izlegli ove godine.

Foto: Klajdi Duro

Obilježavanje krstaša tokom 2022. godine omogućeno je realizacijom projekta „Birds Without Borders-Phase II“ podržanog od strane Fonda za zapadni Balkan (Western Balkans Fund – WBF) i Evropske Unije kroz program koji ima za cilj zajedničko djelovanje civilnog društva na Zapadnom Balkanu, kao i kroz projekat „PannonEagle LIFE“ koji se sprovodi uz finansijsku podršku LIFE programa Evropske Unije.

Pretraga