Saopštenje za javnost povodom ilegalnog ubistva divojarca na Durmitoru

Nakon još jednog seta priče o ,,stabilnom stanju u oblasti lovstva u Crnoj Gori’’, o ,,preduzimanju svih mjera i aktivnosti iz djelokruga svojih nadležnosti’’, o ,,radu korisnika lovišta u skladu sa zakonom’’, o ,,intenzivnom radu lovočuvarskih službi’’, o ,,gazdovanju divljači na održiv način’’ itd,  serviranog početkom ovog mjeseca od strane predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Lovačkog saveza, građani Crne Gore su, nažalost, munjevitom brzinom dobili još jednu potvrdu da se zapravo radi o klasičnom prikrivanju haosa, nestručnosti i nerada ovim ispraznim floskulama. U srcu zaštićenog područja svirepo je ubijen divojarac!

Čak i ako stavimo po strani da se radi o jednoj plemenitoj životinji, koja fantastično prenosi osjećaj ponosa i slobode u onim rijetkim srećnim trenucima kada uspijete da je vidite na udaljenosti od par kilometara, divojarac je u Crnoj Gori zapravo vrsta zaštićena lovostajem po Zakonu o divljači i lovstvu  Dakle, istim onim zakonom iz floskula kojima se godinama vješto manipuliše i izbjegava preduzimanje konkretnih poteza i mjera i to ko zna u čijem interesu i zbog čega.

Konkretne poteze i mjere, sa ciljem suzbijanja krivolova u Crnoj Gori, Centar za zaštitu i proučavanje ptica je predložio prije 22 mjeseca, nakon isto tako svirepog ubistva mečke sa mečićima (još jedne zakonom zaštićene vrste!) u Beranama. Podsjetićemo da smo tada dobili i obećanje tadašnjeg ministra poljoprivrede, gospodina Aleksandra Stijovića, da će ministarstvo nadležno za oblast lovstva u roku od mjesec dana izaći sa strategijom za borbu protiv krivolova u Crnoj Gori. U međuvremenu smo pomenutom ministarstvu dostavili i peticiju sa više od sedam hiljada potpisa za uvođenje privremenog moratorijuma na lov, kao primarne mjere koja bi ostavila prostor za rad na sređivanju haosa u oblasti lovtstva i sprovođenju reformi koje bi dale nadu da će naša djeca za nekoliko decenija moći da govore o medvjedima, vukovima, srnama i divokozama u našim šumama. Skoro dvije godine kasnije – nije se desilo apsolutno ništa od datog obećanja! Nismo dobili niti jednu inicijativu, niti jedan predlog, mjeru, akciju… ništa!

Ukoliko gospodin Stijović nije odnio ministarstvo sa sobom nakon svojeg razrješenja i ukoliko ministarstvo nije personalizovano u lik jednog starješine, onda smatramo da je ta institucija najodgovornija za bahaćenje naoružanih naših i stranih državljana po našoj prirodi.  Smatramo da je krajnje vrijeme da građani Crne Gore dobiju ono za šta plaćaju predstavnike ove institucije – konkretan, jasan i ambiciozan plan, utemeljen u strateškim, zakonskim i podzakonskim aktima iz oblasti lovstva, koji će biti samo početak u procesu sistematizacije jedne veoma bitne oblasti, koja direktno utiče na upravljanje prirodnim resursima naše zemlje, a u kojoj sistem trenutno ne postoji.

Centar za zaštitu i proučavanje ptica, a sigurni smo i građani Crne Gore koji su to pokazali potpisivanjem peticije, stoje na raspolaganju u smislu konkretne podrške u radu na pripremi i sprovođenju reformi u oblasti lovstva, kako administrativno, tako i na terenu. Na kraju, na to nas obavezuju i međunarodne konvencije koje je naša zemlja potpisala i ratifikovala, obaveze u pretpristupnim pregovorima za ulazak Crne Gore u Evropsku uniju, ali prije svega – ljubav prema prirodi i dužnost da budućim generacijama ostavimo u nasljedstvo ono što očigledno nije sveto za ljude koju uređuju i upravljaju lovstom u Crnoj Gori.

A u međuvremenu vas posmatramo kroz naše dvoglede i durbine i bilježimo u naše male rokovnike što (ni)ste uradili u domenu onoga što je vaš posao.