Krivolovački planer

Centar za zaštitu i proučavanje ptica vam daje na uvid ,,krivolovački planer”, jednostavan infografik koji zapravo pokazuje složenost problema krivolova.

Izdvojili smo četiri slučaja krivolova koji imaju tri zajedničke karakteristike:  u sva četiri slučaja se radi o zakonom zaštićenim vrstama, sva četiri slučaja su se desila na teritoriji zaštićenih područja u Crnoj Gori, a da sve bude još gore i sa jačim negativnim uticajem na fond divljači (veličinu populacija) u tim područjima, sve nabrojane jedinke koje su odstriljene  u prošloj i ovoj godini (poznate javnosti) su odstriljene pred, u toku i odmah nakon sezone parenja! Imajući u vidu da je to period kada su sve životinje fokusirane na obnovu svog genetičkog materijala, a samim tim i manje oprezne i ranjivije, lako je zaključiti da se ne radi samo o nepoštovanju zakona i lovne etike, već i o nedostatku humanosti kod počinioca ovih nedjela.

Krivolovački planer otkriva još neke zajdeničke detalje za četiri izdvojena slučaja:

– U sva četiri slučaja, po policijskim izvještajima, krivolov su izvršila uglavnom lica mladje dobi;

– U sva četiri slučaja, nadzornici u zaštićenim područjima ili policija su pronašli lešine ili djelove odstriljene divljači;

– U prva tri slučaja, policija je privela osumnječene za krivolov, za ubistvo divojarca se još uvijek čeka;

– Ni za jedan slučaj javnost nije obaviještena o izrečenim presudama od strane nadležnog suda.

Kontinuirani pokušaji relativizacije problema krivolova u Crnoj Gori od strane predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i Lovačkog saveza, kao po inerciji bivaju demantovani od strane onih koji se vješto sakrivaju iza zavjese ovakvog diskursa, nastavljajući sa ubijanjem zaštićenih i ugroženih vrsta životinja, ne samo u crnogorskim lovištima, već u zadnje vrijeme prilično redovno i u zaštićenim područjima! Do tog nivoa je dosegla bahatost krivolovaca u Crnoj Gori.

I dok čekamo da gore navedena državna institucija, nadležna za oblast lova, konačno preduzme neke konkretne radnje i krene u rješavanje nagomilanih problema u ovoj oblasti, pitamo se koja vrsta i u kom zaštićenom području je sljedeća u krivolovačkim planerima?


Pročitajte još: Saopštenje za javnost povodom ilegalnog ubistva divojarca na Durmitoru