Olovna municija konačno zabranjena na močvarama u Evropskoj uniji

Godišnje će biti spaseno 1 milion ptica močvarica

Od danas, 15. februara 2023. upotreba olovne municije na močvarama je nelegalna u 27 zemalja EU, kao i na Islandu, Norveškoj i Lihtenštajnu. Zakon stupa na snagu nakon dvogodišnjeg perioda koji je dat zemljama EU za promjenu nacionalnih propisa.

Procjenjuje se da će ovim zakonom biti spaseni životi oko milion ptica močvarica u EU koje trenutno stradaju usljed trovanja olovom, i završiće se kontinuirano enormno trovanje močvarnog živog svijeta. Izloženost olovu u životnoj sredini takođe može imati teške posljedice za ljude, posebno djecu.

Olovna sačma se sastoji od sitnih olovnih kuglica (metaka) koje lovci ispaljuju iz pušaka kako bi ubili životinju. Koriste je za lov ptica močvarica i drugh sitnih životinja, na močvarama i drugim staništima.

Procenjuje se da na ovaj način lovci zagade močvare sa više od 4.000 – 5.000 tona olovne sačme godišnje, iako postoji alternativa po pristupačnim cijenama.

Olovna sačma je posebno problematična za ptice močvarice koje gutaju olovne kuglice, konzumirajući ih kao pijesak i sitan šljunak. Ptice gutaju pijesak i kamenčiće koji u ptičjem želudcu djeluju kao zubi i pomaže pri usitnjavanju tvrde hrane poput semenki.

Ovom zabranom će se takođe smanjiti i sekundarno trovanje grabljivica i lešinara, koji se redovno truju ishranom plijenom kontaminiranim olovnom sačmom.

BirdLife International, čiji partner u Crnoj Gori je Centar za zaštitu i proučavanje ptica, radi na zabrani otrovne olovne municije već više od 20 godina.

Barbara Herrero, viša ekspertkinja za politike zaštite prirode u EU iz BirdLife Europe kaže: „Ovo je ogroman napredak. Iako smo, prije nekoliko decenija, izdejstvovali zabranu olova u bojama, baterijama, olovkama i praktično svemu ostalom, i dalje je bilo dozvoljeno trovati životnu sredinu – čak i onda kada postoje alternative. Ovom zabranom EU je riješila značajan dio problema. Sada pozivamo zemlje EU da se postaraju da se zabrana sprovodi i u praksi.”.

Nažalost, zabrana ne ide dalje od močvara. Olovna municija u lovu i sportskom gađanju na otvorenom, kao i olovo koje se koristi u pecanju i mamcima, nastaviće da truju životnu sredinu. Ali i to se uskoro može promijeniti. Evropska agencija za hemikalije je procjenila rizike po zdravlje i životnu sredinu koje predstavljaju ove aktivnosti i sredstva koja se u njima koriste i zaključila da je ograničenje na nivou EU opravdano.

Bojan Zeković, ornitolog u Centru za zaštitu i proučavanje ptica kaže: “Crna Gora je takođe dužna da se pridruži ovoj grupi zemalja, obzirom na ono što su dužnosti prema AEWA sporazumu, Ramsarskoj i Bernskoj konvenciji ali i Konvenciji o biodiverzitetu, jer smo zemlja potpisnica svih nabrojanih. Imajući u vidu navedene činjenice očekujemo da naša Vlada i resorna ministarstva krenu istim koracima i zabrane upotrebu olovne sačme na močvarnim terenima”.

BirdLife International će nastaviti da se suprotstavlja industriji municije i lovačkom lobiju kako bi se obezbjedilo da Evropa ima netoksičnu životnu sredinu koju zaslužuje.