Osnaživanje učešća civilnog društva u oblasti životne sredine u procesu pristupanja EU (4E)

Centar za zaštitu i proučavanje ptica, zajedno sa partnerima Green home, Sjeverna Zemlja i Društvo mladih ekologa, započinje realizaciju dvogodišnjeg projekata „Osnaživanje učešća civilnog društva u oblasti životne sredine u procesu pristupanja EU (4E)“.

Projekat se realizuje u okviru Koalicije 27 koja je vodeća nacionalna OCD mreža iz oblasti životne sredine i pod čijim se budnim okom već godinama unazad prate aktivnosti u okviru Poglavlja 27 – životna sredina i klimatske promjene.

Kroz ovaj projekat želimo da ohrabrimo i pružimo podršku organizacijama civilnog društva u CG da jačaju svoja znanja i kapacitete kako bi aktivno učestvovali u reformskim procesima EU integracija. Uloga i učešće civilnog sektora kroz efektivan politički dijalog u sferi životne sredine je od izuzetnog značaja ukoliko želimo zdravo okruženje, očuvanje naših najvrednijih resursa i održivi razvoj.

Projekat će podržati organizacije civilnog društva kroz radionice i dodjelom malih grantova kojima će biti podržane najbolje ideje u oblasti zaštite životne sredine. Takođe, projekat će pokrenuti dijalog na važne teme iz oblasti zaštite prirode, zaštite životne sredine i energije, kroz izradu tematskih izvještaja sa preporukuma za rješavanje ključnih problema, a koje će pratiti niz događaja i kampanja radi informisanja šire javnosti. Na kraju, naš rad u vidu zaključaka i preporuka u oblasti Poglavlja 27, komuniciraćemo direktno prema nadležnim institcuijama i Delegaciji EU kroz Izvještaje iz sjenke.

Projekat je finansijski podržan od strane Evropske Unije, kroz program „Civil Society Facility 2021 and Thematic Programme on Human Rights and Democracy 2021”.