#RestoreNature zajedničko sopštenje

Mi, dole potpisanih 207 organizacija civilnog društva, pozivamo sve države članice EU, članove Evropskog parlamenta i Evropsku komisiju da hitno usvoje snažan Zakon o obnovi prirode koji je pogodan za borbu protiv dvostruke krize biodiverziteta i klimatskih promjena.

Koračamo ka masovnom izumiranju biodiverziteta i klimatskom slomu, ugrožavajući same temelje života kakav poznajemo. Nauka je vrlo jasna po ovom pitanju. Dosadašnji napori su bili u velikoj mjeri neadekvatni za rješavanje ovih kriza i za obnavljanje našeg odnosa sa prirodom. Nije iznenađujuće da sve češće suše, poplave i šumski požari čine posljedice krize sve vidljivijim širom Evrope.

Uredba EU o obnovi prirode je jedinstvena prilika ove decenije da se promijeni put od kontinuiranog propadanja ka regeneraciji, gdje se usmjeravamo ka bezbjednoj i otpornoj budućnosti života u skladu sa prirodom. Obnavljanje prirode znači obnavljanje našeg najvećeg saveznika u borbi protiv klimatske krize i njenog ozbiljnog uticaja, vraćanje sopstvenog zdravlja i blagostanja i vraćanje naših sredstava za život i ekonomiju. Obnova prirode je jedna od najboljih investicija koje naše društvo može da učini. Ipak, vrijeme ističe.

Stoga pozivamo nacionalne vlade, članove Evropskog parlamenta i Evropsku komisiju da:

Odlaganje akcije, razvodnjavanje ambicija ili ograničavanje obima zakona samo će otežati i potrošiti vreme za rješavanje dugotrajniih posljedica. To bi stavilo na kocku naš i život svih drugih bića. Hajde da zakon radi odmah.

Za više informacija posjetite sajt: www.restorenature.eu


Zajedničko sopštenje #RestoreNature na engleskom i listu organizacija civilnog društva potpisnica saopštenja možete pročitati OVDJE.