Hu Hu trening za pružaoce turističkih usluga

Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) iz Podgorice, zajedno sa NVO Sjeverna zemlja iz Berana i Regionalna turistička organizacija Sandžak iz Novog Pazara, organizuje trening za pružaoce turističkih usluga koji će se održati u Beranama, u hotelu „Il Sole“ u periodu od 17. do 19. maja 2023. godine. Ovaj trodnevni događaj je jedna od aktivnosti koje se sprovode u okviru Hu Hu projekta: tragovima sova i drugih divljih vrsta.

Učesnici treninga su pružaoci turističkih usluga iz prekograničnog područja između Srbije i Crne Gore, koje obuhvata 8 opština: Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Petnjicu, Rožaje, Tutin, Sjenicu i Prijepolje. Trening će voditi ekspertkinja Jelena Krivčević čija su znanja i rezultati rada u temeljima razvoja i unaprjeđenja ruralnog turizma u Crnoj Gori. Teme ovog događaja usmjerene su ka snažnijoj afirmaciji turizma zasnovanog na prirodi, kao i na sticanju znanja i vještina kojima se prirodno nasljeđe uvezuje sa kulturnim nasljeđem čineći turističku ponudu kao cjelinu.

Ruralni turizam iz godine u godinu dobija na popularnosti, te se o održivim praksama i načinima promocije ovakvih destinacija posvećuje sve više pažnje. Prekogranična regija Srbije i Crne Gore obiluje potencijalima za razvoj turizma koji se bazira na prirodi, a upravo je edukacija lokalnih turističkih ponuđača jedan od prvih koraka u cilju poboljšavanja ponude. Učesnici treninga dolaze iz područja koje ima sve potrebne predispozicije da bude dobra destinacija: bogato prirodno bogatstvo, mogućnost ponude autentičnog iskustva kroz lokalnu kuhinju, boravak u kolibama/katunima, lokalne legende koje posjetilac može da doživi, ali i bogato kulturno-istorijsko nasljeđe.

Hu Hu projekat: tragovima sova i drugih divljih vrsta implementiraju Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) iz Podgorice, i NVO Sjeverna zemlja iz Berana, na crnogorskoj strani, a Regionalna turistička organizacija Sandžak iz Novog Pazara, i Udruženje građana „Jadovnik“ iz Prijepolja, na srbijanskoj strani. Projekat se realizuje uz finansijsku podršku Evropske unije u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora 2014-2020, i uz kofinansiranje Ministarstva javne uprave Crne Gore. Projekat ima za cilj osnaživanje razvoja turizma zasnovanog na prirodnom nasljeđu – divljim biljnim i životinjskim vrstama u prekograničnoj oblasti između Srbije i Crne Gore.

Pretraga