Owl Nights – potraga za sovama na Štedimu

Događaj brojanja sova, pod nazivom Owl Nights, održan je na području Štedima 7. i 8. juna 2023. godine. Događaj je organizovao Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) iz Podgorice, u okviru Hu-hu projekta: Tragovima sova i drugih divljih vrsta.

Na Owl Nights učestvovalo je više od 100 učenika, nastavnika i profesora osnovnih i srednjih škola iz Rožaja i Petnjice. Uz stručnu podršku i pratnju predstavnika Centra za zaštitu i proučavanje ptica, učesnici događaja dali su nemjerljivi doprinos utvrđivanju prisustva planinske kukumavke i male sove na ovom području. Brojanje sova obavljeno je u tri navrata i to: 7. juna uveče kada je oglašavanje planinske kukumavke registrovano od strane učenika Srednje stručne škole iz Rožaja, potom 8. juna ujutro kada su brojanje malih sova obavili učenici Gimnazije „30. septembar“ iz Rožaja, kao i 8. juna uveče kada su jedinke planinske kukumavke registrovali učenici Osnovne škole „Mahmut Adrović“ i Srednje mješovite škole iz Petnjice.

Brojanje ove dvije vrste sova učesnici događaja su obavili osluškivanjem i prepoznavanjem njihovog oglašavanja. Učesnici su od tima Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) dobili pojašnjenja o načinu oglašavanja planinske kukumavke i male sove, kao i šta ih čini upečatljivim kako bi znali da prepoznaju
njihovo javljanje i time registrovali njihovo prisustvo na ovom području.

Krajnji cilj ove projektne aktivnosti je upoznavanje mladih sa vrijednostima biodiverziteta. Znanjima o sovama i ptičijem svijetu, koja su sa učesnicima podijelili stručnjaci na polju ornitologije, dat je doprinos osnaživanju stava mladih o sve neophodnijoj potrebi očuvanja i zaštite prirode, jačanju svijesti o značaju biodiverziteta za kvalitet života lokalne zajednice, kao i osnaživanju turističke ponude zasnovane na biodiverzitetu.

Ovim događajem dat je doprinos promociji prekograničnog područja između Crne Gore i Srbije kako bi kao turistička destinacija bilo prepoznatljivo po svom prirodnom nasljeđu i čije divlje biljne i životinjske vrste predstavljaju razlog posjeta turista.

Hu-hu projekat: Tragovima sova i drugih divljih vrsta realizuje se uz finansijsku podršku Evropske unije u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora 2014-2020, i uz kofinansiranje Ministarstva javne uprave Crne Gore. Projekat implementiraju Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) iz Podgorice, i NVO Sjeverna zemlja iz Berana, na crnogorskoj strani granice, dok su partnerske organizacije u Srbiji Regionalna turistička organizacija Sandžak iz Novog Pazara, i Udruženje građana „Jadovnik“ iz Prijepolja. Projekat ima za cilj osnaživanje razvoja turizma zasnovanog na prirodnom nasljeđu i divljim biljnim i životinjskim vrstama u prekograničnoj oblasti između Srbije i Crne Gore.

Pretraga