Dobri bager Solani za rođendan

Nekada Zogajsko blato, ljudska ruka je pretvorila u Ulcinjsku solanu a od njenog nastanka do 2013. godine bila je priča o ljudima, o radu, stvaranju, a ujedno i o prirodi i pticama. Nadaleko poznata kao idealan spoj privrednog razvoja i zaštite prirode. Prestankom proizvodnje soli, odnosno onog trenutka kada izostala briga ljudske ruka koja je stvorila, počeli su problemi koje danas zajedničkim snagama rješavamo.

Unazad 15 godina, dok se svijet divio njenoj ljepoti i davao na značaju boreći se zajedno sa nama za njeno očuvanje, država Crna Gora je puštala da malo po malo, dan za danom, ogroman potencijal propada a vrijednost solane polako gubi. Svih tih godina, na njenom putu ozdravljenja stajali su neznanje, nebriga, političke igre, korupcija i lični intresi, pa nam je danas ipak teško nam je da povjerujemo u obećanja koja smo ovdje opetčuli. Hvala Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Opštini Ulcinj na Nacrtu ugovora koji će definisati prava i obaveze upravljača parka prirode, ali ne zamjerite što ćemo čestitati tek kada na istom vidimo pečat i potpis. 

Proteklih par godina, dok smo čekali da se Opština prihvati svog posla, CZIP je sa partnerima: njemačkom fondacijom Euronatur, evropskom kancelarijom BirdLife, francuskim Tour du Valat i lokalnom organizacijom Dr. Martin Schneider-Jacoby djelovao na više frontova. Osim aktivnosti koje spadaju u opseg našeprimarne djelatnosti, odnosno zaštiti prirode koja se ogleda kroz aktivnosti redovnog monitoringa i prikupljanja dragocjenih podataka o ornitofauni i generalno biodiverzitetu, konzervacijskih mjera poput postavljanja splavova za gniježđenje pelikana i čigri, postavljanja kućica za modrovrane i šarenu utvu, montoringa krivolova i još mnogo toga, bili smo prisutni u svim aspektima koji se tiču zaštite ovog prostora. Tako smo krenuli u prvi veliki projekat obnove urušenih nasipa, koji će nadamo se do kraja ljeta biti realizovan i kao krajnji rezultat, vratiti život solani. Zatim, uložili smo puno vremena i truda da poboljšamo turističku infrastrukturu kroz aktivnosti uređenja Muzeja ptica i soli. Sanirali smo objekat u kojem će biti kancelarije budućeg upravljača, portirnicu, sadržaje za turiste unutar objekta ali i na stazama kroz informativne table. Kroz dvije grant šeme osnažili smo lokalnu zajednica u ukupnoj vrijednosti od 60 hiljada eura za razvoj biznisa baziranog na održivom razvoju u sprezi sa blagodetima koje pruža Ulcinjska solana. Nadalje, ispitali smo potencijale korišćenja ljekovitog blata kroz tri studije i izradili Hidrološku studiju područja. Nabavili smo pumpu 31 koja ima ključnu ulogu u uspostavljanju hidrološkog režima koji pogoduje prirodi ali i potencijalnoj proizvodnji soli. 

Sve realizovano u skladu je sa preporukama Studije zaštite Ulcinjske solane i po planu aktivnosti za zatvaranje poglavlja 27. Ukratko, pomogli smo stvaranje svih potrebnih uslova za rad budućeg upravljača. Na Opštini i Ministarstvu je da za početak imaju volju, hrabrost i stručne ljude. Poznajući vrijednost solane, svjesni svega što nam ovo područje pruža, to je zaista najmanje što možete. 

Među mnogobrojnim aktivnostima koje smo prošle godine sproveli, izdvaja se nabavka bagera marke Volvo, koji je prije par dana stigao na solanu kao lijek za urušene nasipe, i recept za uspostavljenje povoljnog hidrološkog režima pa samim tim i poboljšanje ekoloških uslova za ptice i druge organizme. Danas, kada obilježavamo rođendan parka prirode Ulcinjska solana:

– sa željom da solana ostane utočište hiljadama ptica na putu ka i iz Afrike

– da njom upravljaju stručni ljudi

– sa željom da politička trgovina foteljama ne određuje sudbinu ovog značajnog područja

– da sa obećanja konačno pređemo na djela

– sa željom na ovom mjestu ponovo nastaje proizvod ljubavi, mora i sunca

Centar za zaštitu i proučavanje ptica poklanja prirodi Ulcinjske solane bager koji će raditi za nju. Samo i isključivo u službi prirode. 

Birali smo ga po savjetima bivših radnika fabrike za proizvodnju soli koji su sličnom mašinom održavali solanske nasipe, te omogućavali nesmetanu proizvodnju i ujedno stvarali idealne uslove za ptice. Neizmjerno im hvala što su, iako fabrika odavno ne radi, stavili na raspolaganje svoje iskustvo i znanje i nesebično pomogli Parku prirode Ulcinjska solana. 

Kako svih pretnodnih godina, tako i u buduće, Ulcinjska solana može da računa na nas. Nastavićemo sa jednako velikom željom i entuzijazmom da joj činimo dobro, a nadamo se sve to u uspješnoj saradnji sa nadležnim institucijama.

Pretraga