Završna konferencija na Hu-hu projektu

OdOdržana konferencija za medije u Rožaju povodom svečanog zatvaranja Hu-hu projekta: Tragovima sova i drugih divljih vrsta.

Projekat je sproveden uz finansijsku podršku Evropske unije, u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora 2014-2020, i uz kofinansiranje Ministarstva javne uprave Crne Gore. U Crnoj Gori, projekat su implementirali Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) iz Podgorice i NVO Sjeverna zemlja iz Berana, dok su partnerske organizacije u Srbiji Regionalna turistička organizacija Sandžak iz Novog Pazara i Udruženje građana „Jadovnik“ iz Prijepolja. Prekogranično područje na kojem su realizovane projektne aktivnosti obuhvata osam opština, i to: Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Petnjicu i Rožaje u Crnoj Gori, a Tutin, Sjenicu i Prijepolje u Srbiji.

Formiranje prekogranične planinarske staze i turističkih itinerera, koji predstavljaju okosnicu novog zajedničkog brenda Hoo Trails Experience, inspirisano je izuzetnim vrijednostima biodiverziteta ove oblasti. Kroz zajedničko planiranje i poslovnu saradnju identifikovani su potencijali u sektoru ruralnog/planinskog turizma, a potom usvojena nova znanja i stečene nove vještine, unaprijeđeni infrastrukturni kapaciteti i stvorena dobra osnova da se efikasnije djeluje ka daljem unaprjeđenju turističke ponude prekogranične oblasti.

Turistički proizvod razvijen ovim projektom kreiran je spram zahtjeva savremenog turiste za aktivnim odmorom koji garantuje konekciju sa očuvanom prirodom i doživljaj lokalne kulture. Implementacijom projekta dat je doprinos diverzifikaciji turističke ponude prekograničnog područja kao destinacije, dok je turističkim poslenicima omogućeno povezivanje i uspostavljanje poslovne saradnje, kao i da ponude proizvode i usluge u skladu sa potrebama savremenog tržišta.

Projektni partneri su tokom prezentacije predstavili projektne aktivnosti i postignute rezultate u okviru sljedećih kategorija: