Obilježen još jedan ibis

Tim ornitologa Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore je na Skadarskom jezeru satelitskim odašiljačem obilježio jedinku ibisa. Ovaj način praćenja ugroženih vrsta obezbediće značajne podatke o njihovom kretanju u realnom vremenu, ali i o staništima na kojima se zadržavaju i odmaraju, koja treba zaštititi od uznemiravanja.

Pored satelitskog odašiljača jedinka ibisa je dobila i prsten u boji i time postala prva ptica ove vrste koja će biti praćena i na ovaj način.

Pratioci CZIP-a na društvenim mrežama imali su tu čast da odaberu ime za ibisa. Kako pol jedinke nije određen birali su između dva ženska i dva muška imena – Biserka, Amon, Kana i Kesten. Ime koje je dobilo ubedljivo najviše glasova je Kana.

Kana nije jedini ibis kojeg CZIP prati pomoću satelitske tehnologije. Ibis Plevica obilježen je takođe na Skadarskom jezeru 2021. godine. Plevica se trenutno nalazi u Nigeriji i o njenim putešestvijima možete čitati ovdje.

Rad CZIP-a na istraživanju ibisa pomoću satelitskog prećenja podržao je Fond za partnerstvo za kritične ekosisteme (Critical Ecosystem Partnership Fund – CEPF).

Pretraga