Film o Gorici odnio pobjedu na festivalu u Rumuniji!

Đaci OŠ “Radojica Perović“ iz Podgorice osvojili su nagradu za najbolji film na “Nature Stories“ festivalu u gradu Rasnov u Rumuniji, koji je protekle sedmice okupio mnoštvo mladih ljudi, autora kratkih amaterskih i profesionalnih filmova o prirodi. 

Učenici Iva Otašević i Andrej Brnović, pod mentorstvom nastavnice biologije Bojane Miranović,  osmislili su i pripremili film Na skriveno te vodim mjesto o Spomeniku prirode “Park šuma Gorica”, koji je proglašen za najbolji u kategoriji mlađih autora, starosti 14 – 19 godina i to jednoglasnom odlukom stručnog žirija. Ne samo da je izazvao oduševljenje članova žirija, inače profesionalnih fotografa i filmskih stvaralaca, već je film pored nagrade žirija osvojio i nagradu publike.

Na festivalsko takmičenje prijavilo se više od 1000 kratkih eko filmova iz čitavog svijeta, od čega je odabrano po 20 filmova za takmičenje u dvije kategorije – mlađoj, autora starosti 14-19 godina, i starijoj, od 20 – 25 godina. Među odabranim našla su se četiri filma iz Crne Gore, te je pored pobjedničkog tima iz OŠ “Radojica Petrović“ učestvovao još jedan tim iste škole sa filmom o našem endemu – munici u NP “Lovćen“, kao i dva tima iz OŠ “Dr. Dragiša Ivanović“ koji su uz pomoć svoje nastavnice biologije i mentorke Svetlane Janković napravili sjajne priče o bogatstvu Biogradske gore, te o ugroženim kudravim pelikanima na Skadarskom jezeru. Svi crnogorski timovi su pohvaljeni od strane stručnog žirija.    

Nagrada za veliki trud, kreativnost i upornost đaka bila je putovanje u Rasnov i učešće na festivalu, a posebna nagrada za pobjednike Ivu i Andreja je mentorstvo tokom njihovog narednog projekta od strane profesionalaca iz svijeta filma – reditelja Simona Štretkera i Sare Zigleri iz njemačke organizacije Black Forest Collective. Pored mentorstva, pobjednicima je uručena diploma i knjiga (portfolio) svjetski poznatog fotografa Dan Dinu, koji više od deceniju dokumentuje divlji svijet Rumunije. 

Učešće na festivalu i priprema ekoloških filmova omogućena je kroz projekat “Storytelling for young environmental activists”, koji Centar za zaštitu i proučavanje ptica sprovodi sa partnerima iz WildEurope iz Njemačke i Mioritics Asociation iz Rumunije, uz finansijsku podršku Njemačke savezne fondacije za životnu sredinu (DBU – Deutsche Bundesstiftung Umwelt).

Filmove svih timova iz Crne Gore možete pogledati na YouTube kanalu CZIP-a, putem sledećih linkova:

Pretraga