Tresla se gora, rodio se krokodil!

Da li nakon sibirskih tigrova, nilskog konja, lava, a evo prema posljednjim inspekcijskim izvještajima, crnogorskim ulicama treba da prošeta i krokodil prije nego što zvanično dobijemo potvrdu da smo jedna divlja država, sveopšta džungla, u kojoj institucije sistema sliježu ramenima, puštajući kriminalce i krijumčare divljih i ugroženih životinja da bezbrižno šetaju.

Rezignirani reakcijom Uprave za inspekcijske poslove na 5 podnesenih inicijativa kako bi se procesuirale osobe koje su čitavo ljeto pružali usluge fotografisanja sa majmunima, zmijama, raznim tropskim gmizavcima, sovama kukuvijama i brojnim egzotičnim papagajima, pružamo javnosti na uvid skandalozan odgovor.

NN lice sa kajmanom u ruci

Naime, u istom se hladnokrvno konstatuje puštanje nelegitimisanog lica, te samim tim i  nedostatak poziva službenika Uprave policije da se lice propisno legitimiše kako bi se isto kasnije procesuiralo. Inspektor takođe NN lice, koje se najvjerovatnije predstavilo pod  lažnim imenom i prezimenom nonšalantno pušta da se udalji sa lica mjesta sa ni manje ni više nego krokodilom???!!!

Postavlja se sasvim opravdano pitanje, da li iko pri čistoj svijesti i pameti može dozvoliti da se životinja, koja predstavlja opasnost po javnost, pusti nazad osobi koja sve i da ima dozvolu za držanje, a istu je zapisnički konstatovano da ne posjeduje, ne može šetati tigra, lava, nilskog konja i krokodila, pa ni slatku malu sovu ulicama jer su to divlje životinje. Inače, dozvole za držanje životinja  sadrže strogo propisane uslove držanja među kojima zasigurno nećete pročitati obavezno šetanje gradom i izlaganje slučajnim prolaznicima za potrebe fotografisanja i dobre sezonske zarade.

Zašto nakon bezbroj pokušaja da uspostavimo komunikaciju o organizujemo zajedničku akciju na relaciji Ministarstvo ekologije, Agencija za zaštitu životne sredine, Uprava policije, Uprava carina, objašnjavajući proceduru zaplijene ovih životinja sa CITES liste i sa spiska zakonom zaštićenih vrsta države Crne Gore, nama nije jasno. Valjda zato što ne postoji volja da se ovaj problem rješava jer je on vjerovali ili ne toliko jednostavan da bi ga riješila i djeca u osnovnoj školi da im izložimo problem. Sve ove životinje mogle su se privremeno predati momentom zaplijene, postojećim držaocima sa adekvatnim uslovima dok se za iste ne pronađe trajno rješenje, u čemu smo se do sada pokazali vrlo uspješnim. Ako smo uspjeli da nađemo rješenje za lava, sokolove, afričke kornjače, zašto nismo mogli i za ove životinje. Međutim ono što je ovaj sistem dozvolio, a na šta smo upozoravali čitavu sezonu jeste da će se životinje prošvercovati van zemlje kao što su u nju i prokrijumčarene i nikada neće biti spašene iz pakla nelegalne trgovine i zatočeništva.

Izgleda da je sistemu posljednje na pameti činjenica da svojim djelovanje mogu napraviti veliku razliku u životu ovih bića. Mi se do sada nismo oglašavali upravo nadajući se da će nadležni  sprovesti akciju, a u namjeri da na taj način ne informišemo krijumčare, koji bi se odmah potom našli sa druge strane granice.

Srne zatočene ispod vrha Maganik

Nikako da naučimo lekciju i shvatimo da Uprava za inspekcijeske poslove svoj posao ne radi osim ukoliko se javnost sa istim ne upozna. Zbog toga, koristimo priliku da informišemo da smo prije 10 dana poslali obavještenje ekološkoj inspekciji da se u katunu Poljane ispod vrha Maganika nalaze dvije srne u zatočeništvu. Od istih se očekivalo da izađu na teren i daju nalog da se životinje puste na slobodu.  Ponudili smo pomoć u smislu ustupanja vozila jer je riječ o nepristupačnom terenu, međutim odgovor nismo dobili niti povratnu informaciju o tome da li je inspekcija postupila u ovom slučaju. Pošto na mejlove i poštu više ne čekamo, molimo ekološku inspekciju da javnost informiše o tome da li su našli vremena i smogli snage da srnama otključaju katanac ili je i to bilo prekomplikovan slučaj za njih.