CZIP i WHO SEE zajedno u borbi protiv krivolova


„Opalim iz puške – ‘tičice baj, baj

Što to činiš, čoče, al’ ti nije ža’

Zaštićena vrsta ‘tice mi je na nišan’

Goniće te zakon ako se sazna

Opalim iz puške – ‘tičice baj, baj

Što to činiš, čoče, al’ ti nije ža’

Zaštićena vrsta ‘tice mi je na nišan 

Čekaj malo, šefe, koji ti je vrag…”

Krivolov je jedan od najvećih problema sa kojim se suočava divlji svijet, a među njima i ptice. Prema procjenama organizacije Birdlife International, u oblasti Mediterana godišnje strada oko 25 miliona ptica. To govori o nevjerovatnim razmjerama uticaja ovih ilegalnih aktivnosti na biodiverzitet.

Kako bi skrenuli pažnju na problem krivolova, Centar za zaštitu i proučavanje ptica je,kroz spoj muzike, umjetnosti i aktivnosti za zaštitom prirode, u saradnji sa muzičkom klapom Who see, građanima predstavio pjesmu „Krivolov“. Numera „Krivolov“, kroz perspektivu krivolovca Luke i ptice prepelice, ukazuje na to da je upotreba nedozvoljenih sredstava za lov, poput vabilica, mreža i drugih različitih mamaca za ptice, krivično djelo, te da su svi dužni da ove aktivnosti prijave i na taj način doprinesu zaštiti biodiverziteta i prirode, što je najveće bogatstvo svih. Dedduh iz Who see smatra da je CZIP u njima nasao pravog partnera.

„Zadovoljstvo nam je što smo prepoznati kao grupa koja može da širi uticaj, a posebno kada se radi o ekologiji ili zaštiti životinja. CZIP i Who See su napravili muziku, tekst i crtani film koji govore o zaštiti ptica tokom zabrana lova. Krivolov je nešto sa čim imamo problem ne samo u doba zabrana lova već i tokom cijele godine. Potrudili smo se da na prijemčiv način, pogotovo mladima, dočaramo ozbiljnost situacije i ukažemo na neke lose navike našeg društva“, kazao je on.

I Nikola Rajović (Beats for Montenegro), koji je radio izvršnu produkciju, kazao je da mu je bilo zadovoljstvo raditi na projektu podizanja svijesti o problemu krivolova. „Moj posao, kroz izvršnu produkciju, sastojao se od toga da objedinim vizije CZIP-a i Who See-ja i da se postaram da dobijemo organski proizvod na najjednostavniji moguci način, kao i da iz svoje pozicije doprinesem njegovom razvoju i promociji. Pošto sam fan i CZIP-a i Who See klape, bilo je veoma lako naći zajednički jezik i za veoma kratak period dobiti sjajan rezultat. Krivolov je jasan problem i za prirodu i za društvo, i zadatak svih nas je da, u mjeri u kojoj možemo, vodimo računa o životnoj sredini. Iako živimo u tranzicionom dobu, u kome je sistem vrijednosti poljuljan, mislim da smo na neki način doprinijeli podizanju svijesti o  problemu krivolova i dali svoj doprinos društvenoj odgovornosti“, zaključio je Nikola.