Koliko dobro poznajete pernate putnike?

Povodom Dana ptica selica pripremili smo mnogo aktivnosti, a jedna od njih je i nezaobilazni kviz! Da vidimo koliko poznajete ove pernate putnike! Sjutra, od 10 časova budite na našoj FB stranici, očekuju vas neka mnoga zanimljiva pitanja, a najbrži odgovori dobiće i simbolične poklone iz naše web prodavnice! A sada nešto o značaju ovog datuma. Znate li zašto se obilježava 8. maj, Dan ptica selica?

Dan ptica selica se obilježava svake godine, širom svijeta. Ovaj ptičiji praznik simbolično podjesća na važnost očuvanja ptica i njihovih staništa. Na putu migracija, ptice se susrijeću sa ozbiljnim prijetnjama, poput trovanja, lova, sudari sa izgrađenim objektima (urbanizacijom) i klimatskim promjenama. Putevi kojima se kreću ptice selice povezuju različita staništa. Te duge putanje koje ptice prelaze često podrazumijevaju i prelijetanje negostoljubivih terena, poput pustinja i otvorenih mora. Pogodna staništa za prezimljavanje,  kao što su odmorišta i migracione stanice, presudna su za opstanak ovih ptica. Ekološka povezanost ovih lokaliteta važna je za preživljavanje ptica selica, iako im prijeti gubitak i degradacija staništa. Nestanak ili degradacija ključnih migratornih stanica za ptice selice može izuzetno nepovoljno da utiče na šanse za njihovo preživljavanje, kao i da dovede do defragmentacije koja može imati razarajući efekat na populaciju.

Na ovom putu, povezenost je od suštinske važnosti za migratorne vrste, kao i razne ekološke funkcije. Ona opisuje prirodno i neophodno kretanje vrsta i tok prirodnih procesa koji održavaju život na Zemlji. Živimo u doba kada se milion vrsta suočava sa rizikom od izumiranja, pa je povezanost postala glavna tema kada govorimo o biodiverzitetu i održivosti. Migratorne vrste se kreću širom svijeta na različite načine − trčeći, plivajući ili u slučaju ptica − leteći, povezujući zemlje, ljude i kontinente svojim selidbenim putevima. Do ovih migracija može doći samo u slučaju da su životinjama dostupna različita staništa na koja računaju tokom svojih selidbenih puteva. Ovi putevi prevazilaze državne granice, nacionalne planove i prioritete očuvanja bilo koje pojedinačne države. Ptice selice povezuju države, dok je za njihovo očuvanje potrebna saradnja između zemalja koja prevazilazi državne granice.

Svjetski dan ptica selica prvi put je obilježen 2006. godine. Ova kampanja koju su podržale Ujedinjene nacije pokrenuta je u Keniji, a s godinama je postala sve popularnija. Nedavno je postignut dogovor o tome da se Svjetski dan ptica selica obilježava na globalnom nivou dva puta godišnje − druge subote u maju i oktobru, u skladu sa cikličnom prirodom migracija. Na ovaj način proslava može da se održi u svim djelovima svijeta.

Foto: Marija Šoškić

Pretraga