Biramo pticu godine!

Kako se godina primiče kraju odlučili smo da vas pitamo koja će ptica obilježiti godinu pred nama. U prethodnom izboru za „mis/mister godine“ najviše glasova dali ste šumskom zavodiniku, tetrijebu gluhanu. Ove godine na tapeti je nešto dugačiji izbor – djetlići!

Generacije su rasle uz Peru djetlića, a znate li da pod crnogorskim nebom imamo čak 10 vrsta ovih harizmatičnih ptica? Izbor smo sveli na četiri, a u nastavku možete naći informacije gdje i kako žive, kao i njihove fotografije, koje vjerujemo mogu biti presudne za vaš glas. Anketu možete pronaći OVDJE. Glasanje traje do 07.12.2021. godine, kada će se biračka mjesta zatvoriti, a glasovi prebrojati.

Ptica sa najvećim brojem glasova krasiće članske karte sljedeće godine i biti počasni gost jednog broja našeg časopisa „Crvendać“.

Upoznajte se sa takmičarima!

Crna žuna (Dryocopus martius)
Naš najveći djetlić. Gnijezdi se u starim šumama. Veličine je vrane i potpuno je crn  sa bjelkastim očima i crvenim i lako upadljivim tjemenom. Lako se prepoznaje i po karakterističnom zvuku kojim se glasa kao i snažnim dobovanjem, čiji zvuk odjekuje šumom. Kao i ostali djetlići, hrani se insektima koje pronalazi u stablima.
Siva žuna (Picus canus)
Može se sresti u različitim staništima: bilo da su to plavne šume duž rijeka, ravničarske otvorene ili pak šume u planinskim i brdskim predjelima. Nešto je veća od zelene žune od koje se razlikuje po manjoj i zaobljenijoj glavi, jednolično sive boje sa manje crnog oko oka i kraćem, tanjem kljunu. Mužjaci i ženke se lako razlikuju po crvenom čelu koje je karakteristično za muške jedinke
Planinski djetlić (Dendrocopos leucotos)
Kao što mu i samo ime kaže, planinski djetlić može se vidjeti u starim listopadnim, mješovitim ili čak crnogoričnim šumam. Kako ima najmekši kljun od svih djetlića, savršeno mu odgovaraju šume sa starim i trulim stablima na kojima nalazi hranu. Iako na prvi pogled sličan velikom djetliću, od njega je nešto veći i razlikuje se po jarko crvenoj „guzi˝ i trbuhu boje pijeska sa uzdužnim prugama. Gledajući sa leđne strane – od velikog djetlića ga lako odvajaju i karakteristična poprečno prugasta leđa.
Troprsti djetlić (Picoides tridactylus)
Najčešće se gnijezdi u crnogoričnim ili mješovitim šumama sa nešto smreka ili u šumama sa starim, umirujućim listopadnim stablima. Specifičan je po pitanju ishrane i hrani se samo jednom vrstom larve smrekinog potkornjaka, pa često takva stabla u šumama gdje je prisutan možemo primijetiti bez kore, ogoljena. Veličine je velikog djetlića, na prvi pogled u potpounosti je taman sa poprečno prugastim bokovima. Mužjaci se prepoznaju po limun-žutom tjemenu.
 

Pretraga