Novosti

Hu-hu projekat doprinio razvoju turizma u prekograničnom području između Crne Gore i Srbije

Hu-hu projekat: Tragovima sova i drugih divljih vrsta, koji sprovode nevladine organizacije Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) iz Podgorice i Sjeverna zemlja iz Berana, u partnerstvu sa Regionalnom turističkom organizacijom Sandžak iz Novog Pazara i Udruženjem građana „Jadovnik“ iz Prijepolja, doprinio je osnaživanju razvoja turizma zasnovanog na prirodnom nasljeđu i divljim biljnim i životinjskim vrstama u prekograničnoj oblasti između Srbije i Crne Gore, saopšteno je na pres konferenciji.

Više

Dobri bager Solani za rođendan

Nekada Zogajsko blato, ljudska ruka je pretvorila u Ulcinjsku solanu a od njenog nastanka do 2013. godine bila je priča o ljudima, o radu, stvaranju, a ujedno i o prirodi i pticama. Nadaleko poznata kao idealan spoj privrednog razvoja i zaštite prirode. Prestankom proizvodnje soli, odnosno onog trenutka kada izostala briga ljudske ruka koja je stvorila, počeli su problemi koje danas zajedničkim snagama rješavamo.

Više

Owl Nights – potraga za sovama na Štedimu

Događaj brojanja sova, pod nazivom Owl Nights, održan je na području Štedima 7. i 8. juna 2023. godine. Događaj je organizovao Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) iz Podgorice, u okviru Hu-hu projekta: Tragovima sova i drugih divljih vrsta.

Više

Mareza gori a inspekcija se češlja

Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore je prijavio Urbanističko-građevinskoj inspekciji Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma ugrožavanje nelegalnom gradnjom lokaliteta Mareza u okviru Parka prirode „Dolina rijeke Zete“. Pored pomenute inspekcije CZIP se obratio i Komunalnoj policiji i Javnom preduzeću Nacionalni parkovi Crne Gore. Više od mesec dana se čeka na bilo kakvu reakciju institucija dok Mareza svakim danom nestaje.

Više

Stiže li odluka sjutra ili “malo sjutra”?!

Opština Ulcinj je po ko zna koji put pogazila obećanje da će konačno preuzeti upravljanje Parkom prirode Ulcinjska solana. U emisiji „Naglas“ na RTCG, 15. maja, predsjednik skupštine opštine Ulcinj, gospodin Ardijan Mavrić javno je obećao da će već naredni dan, pripremiti Odluku o osnivanju preduzeća kojim će preuzeti odgovornost za ovo zaštićeno područje i poslati je na mišljenje Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Više

Pelikani ipak gnijezde na Skadarskom jezeru!

Juče smo u okviru šestog međunarodnog cenzusa pelikana, koji se sprovodi u okviru država Grčke, Albanije i Crne Gore, po tradiciji posjetili najvažnija mjesta za kudravog pelikana u Crnoj Gori, a to su Skadarsko jezero, Ulcinjska solana i Šasko jezero. Cilj cenzusa je precizno utvrditi brojnost zapadne populacije na Balkanskom poluostrvu, koju dijele pomenute zemlje.

Više

Crna Gora nova članica PECBMS šeme!

Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore je napravio prvi korak kako bi Crna Gora postala dio velike mreže evropskih zemalja u okviru monitoringa i praćenja brojnosti uobičajenih vrsta ptica, što će značajno doprinijeti praćenju trendova i stanja u životnoj sredini kod nas, kroz ptice kao jedan od najvažnijih i najrelevantnijih indikatora.

Više

Hu Hu trening za pružaoce turističkih usluga

Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) iz Podgorice, zajedno sa NVO Sjeverna zemlja iz Berana i Regionalna turistička organizacija Sandžak iz Novog Pazara, organizuje trening za pružaoce turističkih usluga koji će se održati u Beranama, u hotelu „Il Sole“ u periodu od 17. do 19. maja 2023. godine. Ovaj trodnevni događaj je jedna od aktivnosti koje se sprovode u okviru Hu Hu projekta: tragovima sova i drugih divljih vrsta.

Više

Izrađena hidrološka studija za Skadarsko jezero

U okviru projekta „SOS Skadar lake-Keeping the Montenegrin Wilderness Wild“ kojeg je podržao Partnerski fond za ugrožene ekosisteme (CEPF), izrađen je studija „Prediktivni hidrološki modeling i procjena staništa za Skadarsko jezero“, čiji je autor Ulrich Schwarz iz FLUVIUS-a.

Više

I medvjed u šumi i košnice na broju

Poznato je da mede vole med, ali ta ljubav nekad može da prouzrokuje veliku štetu u pčelinjacima, što kasnije dovodi i do konflikta između ljudi i medvjeda, i zakonom zabranjenog progona medvjeda.

Više

#RestoreNature zajedničko sopštenje

Mi, dole potpisanih 207 organizacija civilnog društva, pozivamo sve države članice EU, članove Evropskog parlamenta i Evropsku komisiju da hitno usvoje snažan Zakon o obnovi prirode koji je pogodan za borbu protiv dvostruke krize biodiverziteta i klimatskih promena.

Više