Novosti

Tresla se gora, rodio se krokodil!

Da li nakon sibirskih tigrova, nilskog konja, lava, a evo prema posljednjim inspekcijskim izvještajima, crnogorskim ulicama treba da prošeta i krokodil prije nego što zvanično

Više

Film o Gorici odnio pobjedu na festivalu u Rumuniji!

Đaci OŠ “Radojica Perović“ iz Podgorice osvojili su nagradu za najbolji film na “Nature Stories“ festivalu u gradu Rasnov u Rumuniji, koji je protekle sedmice okupio mnoštvo mladih ljudi, autora kratkih amaterskih i profesionalnih filmova o prirodi.

Više

Kružna omča oko Visitorskog jezera

Koristeći se paravanom “ekoloških akcija”, pozivajući na doprinos očuvanju prirodnih bogatstava i resursa, novoizabrano rukovodstvo TO Plav je uspjelo pokazati kako kružnu stazu oko Visitorskog

Više

Obilježen još jedan ibis

Tim ornitologa Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore je na Skadarskom jezeru satelitskim odašiljačem obilježio jedinku ibisa.

Više

Hu-hu projekat doprinio razvoju turizma u prekograničnom području između Crne Gore i Srbije

Hu-hu projekat: Tragovima sova i drugih divljih vrsta, koji sprovode nevladine organizacije Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) iz Podgorice i Sjeverna zemlja iz Berana, u partnerstvu sa Regionalnom turističkom organizacijom Sandžak iz Novog Pazara i Udruženjem građana „Jadovnik“ iz Prijepolja, doprinio je osnaživanju razvoja turizma zasnovanog na prirodnom nasljeđu i divljim biljnim i životinjskim vrstama u prekograničnoj oblasti između Srbije i Crne Gore, saopšteno je na pres konferenciji.

Više

Dobri bager Solani za rođendan

Nekada Zogajsko blato, ljudska ruka je pretvorila u Ulcinjsku solanu a od njenog nastanka do 2013. godine bila je priča o ljudima, o radu, stvaranju, a ujedno i o prirodi i pticama. Nadaleko poznata kao idealan spoj privrednog razvoja i zaštite prirode. Prestankom proizvodnje soli, odnosno onog trenutka kada izostala briga ljudske ruka koja je stvorila, počeli su problemi koje danas zajedničkim snagama rješavamo.

Više

Owl Nights – potraga za sovama na Štedimu

Događaj brojanja sova, pod nazivom Owl Nights, održan je na području Štedima 7. i 8. juna 2023. godine. Događaj je organizovao Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) iz Podgorice, u okviru Hu-hu projekta: Tragovima sova i drugih divljih vrsta.

Više

Mareza gori a inspekcija se češlja

Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore je prijavio Urbanističko-građevinskoj inspekciji Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma ugrožavanje nelegalnom gradnjom lokaliteta Mareza u okviru Parka prirode „Dolina rijeke Zete“. Pored pomenute inspekcije CZIP se obratio i Komunalnoj policiji i Javnom preduzeću Nacionalni parkovi Crne Gore. Više od mesec dana se čeka na bilo kakvu reakciju institucija dok Mareza svakim danom nestaje.

Više

Stiže li odluka sjutra ili “malo sjutra”?!

Opština Ulcinj je po ko zna koji put pogazila obećanje da će konačno preuzeti upravljanje Parkom prirode Ulcinjska solana. U emisiji „Naglas“ na RTCG, 15. maja, predsjednik skupštine opštine Ulcinj, gospodin Ardijan Mavrić javno je obećao da će već naredni dan, pripremiti Odluku o osnivanju preduzeća kojim će preuzeti odgovornost za ovo zaštićeno područje i poslati je na mišljenje Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Više

Pelikani ipak gnijezde na Skadarskom jezeru!

Juče smo u okviru šestog međunarodnog cenzusa pelikana, koji se sprovodi u okviru država Grčke, Albanije i Crne Gore, po tradiciji posjetili najvažnija mjesta za kudravog pelikana u Crnoj Gori, a to su Skadarsko jezero, Ulcinjska solana i Šasko jezero. Cilj cenzusa je precizno utvrditi brojnost zapadne populacije na Balkanskom poluostrvu, koju dijele pomenute zemlje.

Više

Crna Gora nova članica PECBMS šeme!

Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore je napravio prvi korak kako bi Crna Gora postala dio velike mreže evropskih zemalja u okviru monitoringa i praćenja brojnosti uobičajenih vrsta ptica, što će značajno doprinijeti praćenju trendova i stanja u životnoj sredini kod nas, kroz ptice kao jedan od najvažnijih i najrelevantnijih indikatora.

Više

Pretraga